Rosnes Hundeartikler

Rosnes Hundeartikler

tirsdag 16. februar 2010

Potesokker

Potene er kanskje det svakeste punktet på hunden.




Alle som har vært sammen med hunden sin på snøføre vet at snøen kan være med på å gi hunden såre poter, noen ganger kan potene til og med få sår.
En utfordring med ha hunden sin på snøføre er at ikke alle typer snø er slik at hunden får såre poter ved en normal turlengde. Når det gjelder brukere av snøen som går ekstremt lange turer med hunden, vil en beskyttelse av potene være en forutsetning for å bevare disse frie for sårskader.
Tar vi som et eksempel turer i påskefjellet som kanskje er den tiden hvor snøkvaliteten varierer sterkest i løpet av noen få dager, er dette en tid hvor vi absolutt bør tenke på stell av poter. Det er kanskje skareføre om morgenen, våt og tungs snø midt på dagen, litt tung sukkersnø i overgang mellom ettermiddag og kveld og deretter skare igjen.
Det aller viktigste er at klørne er korte og gjerne filt slik at de får en skrå flate som gir den høyeste delen i bakkant. Dette gjøres fordi ved løping over lang tid kan klørne om de har den høyeste kanten i fronten ha en tendens til å flise seg opp. Og fliser klørne seg opp vil faren for skader og opprevne klør være stor. Det er som regel ikke det største problemet ved vanlige turlengder, men om man har anledning skader det heller ikke. En annen fordel med korte klør er at de ikke vil lage hull i sokken slik at snøen kommer inn i denne.
For å bevare potene myke og smidige, og dermed mindre utsatt for skader lønner det seg å smøre inn potene med potesalve. De fleste zoo forretninger har slik salve, og det kan være en billig investering for å holde potene myke.
Å bruke potesokker er ikke nødvendig under alle forhold, men er nok lurt å bruke på potene dersom du har tenkt å bruke snøen i hele påska sammen med hunden. Ser vi til eksempelet over med en kanskje typisk vanlig dag i påskefjellet med ulike kvaliteter på snøen vil det være lurt å tre på en potesokk.

Ved skareføre vil hundens poter noen ganger skjære gjennom skaren slik at kanten på skaren blir som en litt sløv kniv først mot overgangen mellom tredeputene og stedet hvor pelsen starter og deretter mot hundens legg. Prøv selv å gå barføtt på skareføre for å se hvor lang tid det tar før du får sår. Skareføre er det verste føret for hundene.
Snøen som er litt tørr og sukkeraktig er også en utfordring for de fleste poter. Av denne snøtypen vil potene kunne få sår mellom tredeputene. Dette er sår som ikke er lette å se for et utrent øye, men sårene er virkelig vonde for hunden.
På de andre snøtypene vil en hund ved normale turer normalt klare seg godt uten sokker, men bør smøres med potesalve daglig. En smidig pote er bedre i stand til å motstå dårlig underlag
Det finnes mange gode typer sokker for snø, det viktigste er at de ikke er for tykke da dette vil hindre kontakten med underlaget for hunden. Den beste potesokken for snø er en tynn sokk i cordurastoff. Er disse sokkene laget av et godt stoff vil de ha en holdbarhet på opp til 100 km på snøføre. På grus vil de holde ca 4 km til sammenlikning. Disse sokkene har gjerne en elastisk borrelås øverst slik at sokken kan strammes godt rundt leggen på hunden. Da vil det ikke komme snø ned i sokken og den vil samtidig være smidig for hunden å bruke. Men det er viktig å ta av sokkene ved pauser slik at blodsirkulasjonen ikke blir hindret ned til potene.
Hunden vil ikke si i fra på noen måte om den blir sårbent før det gjør virkelig vondt, og da er som regel hele påsken ødelagt for hunden. En hund med såre poter kan nesten sammenliknes med en bil med dårlige og kanskje punkterte hjul.




Fleece og cordura
Flere str.
2 stk Kr 99,-

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar